Tony's Chocolonely

Min: €0 Max: €5

Tony's Chocolonely: Slaafvrije Chocolade

't probleem

De chocoladeketen is ongelijk verdeeld. Miljoenen boeren aan ’t begin van de keten produceren cacao. Miljarden consumenten aan ’t eind van de keten genieten van chocolade. En in ’t midden? Daar zit ’n handvol chocogiganten dat 'r baat bij heeft de inkoopprijs van cacao onmenselijk laag te houden. De cacaoboer leeft hierdoor in armoede.. met kinderarbeid en moderne slavernij tot gevolg.
 

Wát? Slavernij?!

Op dit moment werken er slaven op de cacaoplantages in West-Afrika. Veel van hen zijn kinderen. Dit is niet normaal. Kinderarbeid en moderne slavernij mogen niet. ’t Is illegaal. En het moet stoppen.
 

Tony’s 5 ingrediënten voor slaafvrije cacao

1:Traceerbare bonen
Tony’s cacaobonen (voor de cacaomassa én -boter) zijn traceerbare bonen, die we direct inkopen bij onze partnercoöperaties Kapatchiva, Ecojad, Socoopacdi en ECAM in Ivoorkust en ABOCFA in Ghana.
 
2:’n hogere prijs

Voor onze cacao betalen we een extra premie. Dit doen we, omdat boeren met de gewone prijs voor cacao nooit boven de armoedegrens uit kunnen komen. Want als je alle kosten van een professionele boer bij elkaar optelt en kijkt wat hij zou kunnen verdienen, dan is er een gat. Dat gat vullen we op met de Tony’s premie. We vinden ’t belangrijk dat de cacaoboeren een leefbaar inkomen kunnen verdienen. Da’s het netto-inkomen van een huishouden, voldoende om alle leden van een gemiddeld huishouden een respectabele levensstandaard te bieden

3 :Sterke boeren
 
We investeren in ’t versterken van de coöperaties met wie we samenwerken. We maken ons hard voor professionalisering van de organisatie, we zorgen voor schaalvoordelen en creëren betrokkenheid en vertrouwen. Juist sterke coöperaties leveren boeren veel voordelen op. Samen sta je sterker, bijvoorbeeld bij de gezamenlijke inkoop van landbouwmiddelen.
 
4: De lange termijn
 
Wij werken minimaal 5 jaar met de boeren samen. Als cacaoboeren weten dat zij de komende jaren hun oogst voor Tony’s premie kunnen verkopen, kunnen ze investeringen doen die verder gaan dan volgende week. Of zelfs verder dan volgend jaar. Zo kunnen ze nieuwe cacaoplantjes kopen voor 'n betere oogst of investeren in landbouwgereedschap of -training. Dankzij die langdurige samenwerking zien we meer bewustwording over kinderarbeid en worden 'r projecten gestart over thema’s als kinderarbeid of de rechten van boeren. Zoals bijvoorbeeld het CLMRS; een monitoringsysteem om kinderarbeid aan te pakken en leefomstandigheden bij de boeren te verbeteren. Uiteindelijk zijn goede randvoorwaarden in de gemeenschap 'n absolute voorwaarde voordat je ook maar kunt spreken over de uitbanning van kinderarbeid of slavernij.
 
5:Betere kwaliteit en productiviteit
 

Niet alleen de prijs, ook de productie moet omhoog. 't Werkt alleen als iedereen z'n verantwoordelijkheid neemt. Zo gaan we er vanuit dat goede boeren 800 kilo cacao per hectare produceren. En dat professionele coöperaties zorgen voor schaalvoordelen en ondersteuning van de boeren. Veel boeren produceren maar 30% tot 40% van wat 'r mogelijk is, waardoor ze inkomsten mislopen. Ook valt de bonenkwaliteit tegen en halen veel bonen de export niet. Onder andere de premie stimuleert boeren om beter te telen. Doordat hun werk meer oplevert zijn ze gemotiveerder. Een win-win! Ook kan 'n boer investeren in landbouwmiddelen, zoals betere bemesting, tijdig snoeien en nieuwe cacaobomen aanplanten. Hiermee stijgt de kwaliteit en kan de productiviteit wel verdubbelen. En ja, dan kan ’t inderdaad snel gaan, maar natuurlijk niet van de een op de andere dag, zo realistisch zijn we. En daarom werken we dus minstens 5 jaar samen. 

Kortom, door goede samenwerking, basistraining, motivatie en door extra tijd te steken in de boerderij, is een oogst van zeker 800 kilo per hectare mogelijk, ten opzichte van soms maar 350-550 kilo nu. 

Dus..  't gaat om de mix
Het Tony’s Chocolonely recept voor slaafvrije cacao is dus gebaseerd op deze vijf samenwerkingsprincipes, die met elkaar samenhangen.


Geen producten gevonden...

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »