Niet alleen de prijs, ook de productie moet omhoog. 't Werkt alleen als iedereen z'n verantwoordelijkheid neemt. Zo gaan we er vanuit dat goede boeren 800 kilo cacao per hectare produceren. En dat professionele coöperaties zorgen voor schaalvoordelen en ondersteuning van de boeren. Veel boeren produceren maar 30% tot 40% van wat 'r mogelijk is, waardoor ze inkomsten mislopen. Ook valt de bonenkwaliteit tegen en halen veel bonen de export niet. Onder andere de premie stimuleert boeren om beter te telen. Doordat hun werk meer oplevert zijn ze gemotiveerder. Een win-win! Ook kan 'n boer investeren in landbouwmiddelen, zoals betere bemesting, tijdig snoeien en nieuwe cacaobomen aanplanten. Hiermee stijgt de kwaliteit en kan de productiviteit wel verdubbelen. En ja, dan kan ’t inderdaad snel gaan, maar natuurlijk niet van de een op de andere dag, zo realistisch zijn we. En daarom werken we dus minstens 5 jaar samen.
Kortom, door goede samenwerking, basistraining, motivatie en door extra tijd te steken in de boerderij, is een oogst van zeker 800 kilo per hectare mogelijk, ten opzichte van soms maar 350-550 kilo nu.